Hoe het allemaal begon
Inmiddels is mijn debuutroman 'Zie je graag' alweer drie maanden verkrijgbaar via de webwinkel van Boekscout en ook alweer een poosje via boekhandel De Omslag in Rosmalen. Een mooi moment om eens terug te kijken hoe het allemaal begon.
Een exacte startdatum kan ik niet meer geven, daarvoor is het toch iets te lang geleden en was ik toen nog niet zo bezig met het vastleggen van data voor later. Het begon allemaal in een schriftje als 15 jarige scholier op het Rodenborch college in Rosmalen. Na al een paar weken over het verhaal van Nora en Jasper gezwijmeld te hebben in mijn hoofd zo voor het slapengaan, vond ik het ineens tijd om hun love story uit te gaan schrijven. Ik had nog wel een paar vrolijke schriftjes liggen van een fase uit (pak hem beet) groep 3/4 van de basisschool toen ik een paar blaadjes per schriftje vol schreef met sommetjes of zinnetjes, maar verder vrijwel leeg canvas.
En zo begon ik. Gesteund door het enthousiasme van de mensen om mij heen die het verhaal vervolgens lazen, pende ik vrolijk verder en schreef ik uiteindelijk in drie schriftjes de basis voor 'Zie je graag'. Daarna verplaatste mijn focus weer naar mijn droom om modeontwerpster te worden en belandden de schriftjes vervolgens in een doos. Je kent het wel, leuk om te bewaren voor later.
Na mijn afstuderen in juli 2015 besloot ik de pen weer op te pakken, waar ik die inmiddels tien jaar geleden neer had gelegd. De droom om modeontwerpster te worden had ik inmiddels laten varen (kleding maken zou altijd een fijne hobby blijven) en plaatsgemaakt voor een studie hbo-Rechten. Het afstudeerverslag typte ik in Word op mijn laptop, zodoende leek me dat ook een beter uitgangspunt voor mijn boek. Vrij snel ontstond ook de wens om van mijn roman meer te maken dan de Word-versie op mijn laptop.
Het wel en wee van mijn nieuwe hobbymatige parttime schrijversbestaan ga ik jullie besparen omwille van de lengte van deze blog. Ik zal volstaan met een korte samenvatting:
Op en af schreef ik tot juli 2018 aan mijn debuut en stuurde het - toen nog 400 pagina's tellende - manuscript vervolgens naar drie uitgevers. Een periode van geduldig afwachten begon. Inmiddels hadden ook wat mensen uit mijn naaste omgeving mijn manuscript gelezen en vond ik het ook erg spannend om hun mening te horen. Ze waren positief, maar aan dat begin-gedeelte schortte toch het een en ander. Je kwam niet lekker in het verhaal dat zich op de middelbare school afspeelde en het duurde te lang.
In januari 2019 lag het balletje weer bij mij na drie afwijzingen in ontvangst te hebben genomen. Ik besloot zodoende een korte schrijfcursus te volgen bij de LOI, waaraan ik veel heb gehad. Het deed me ook inzien dat ik wat aan dat beginstuk moest doen en herschreef in de zomervakantie dit deel in de vorm van een sterk gereduceerde terugblik op Nora en Jaspers tijd op de middelbare school (en ging terug naar 250 pagina's).
Eind september 2019 ging het nieuwe manuscript naar Boekscout. En toen was daar het telefoontje in december 2019, waarbij ik te horen kreeg dat mijn ingestuurde manuscript positief was beoordeeld en ik uitgenodigd werd voor de auteursbijeenkomst. Een super tof moment!
De anderhalve maand daarna ben ik druk geweest met de taalkundige aanpassing van het manuscript. Alle vrije uurtjes werden volop benut, in de trein naar het werk en vervolgens terug naar huis en in de weekenden tot soms wel middernacht. Gelukkig kreeg ik hulp uit mijn omgeving om me te helpen met alle taalkundige twijfels. Vooral komma's en het switchen tussen tegenwoordige en verleden tijd en eventuele verwarring hierdoor bij de lezers zorgden voor bont gekleurde gearceerde pagina's in mijn manuscript, die ik later nog met hen heb besproken. Ook heb ik ondertussen een maillijst voor de promotiemail samengesteld, nagedacht over een mogelijke cover voor mijn boek, een profielfoto geregeld en stappen gezet met de marketing.
Toen was het manuscript definitief en konden Manon en Samira van Boekscout volop aan de slag met het binnenwerk. Een week later kwamen de zogenaamde digitale correctieproeven mijn kant op: het binnenwerk en de cover van mijn boek. Een erg speciaal moment om het 'gezicht' van je boek te kunnen zien en wat zag het er professioneel uit!. Aangezien er een andere indeling van het boek volgde (zoals meer witregels bij een nieuw hoofdstuk en de optie uitvullen, waardoor zoveel mogelijk woorden op een regel worden geplaatst), had ik wel het nodige te checken aan mijn kant wat betreft alineaopmaak en de laatste door mij gemaakte foutjes. Nog even een tandje erbij dus om vervolgens een week later de mail te ontvangen dat mijn boek naar de drukker was gegaan voor het eerste proefexemplaar! Op woensdag 18 maart kwam die vervolgens per post binnen, een onvergetelijk moment om je boek ook daadwerkelijk in handen te hebben! Ik heb ook zeker een traantje weggepinkt hoor ;)
En ondertussen staat het eerste exemplaar van mijn debuutroman 'Zie je graag' alweer drie maanden te pronken in ons bescheiden boekenkastje en word ik dagelijks herinnerd aan het feit dat sommige dromen écht uitkomen.